Toyota C-HR Forum banner
21 - 40 of 40 Posts
Oto aktualizacja mojego problemu z aktualizacją mapy. Zabrałem samochód do dealera, powiedzieli, że aktualizacja mapy została uszkodzona, musieli dostać USB od Toyoty z nową mapą, dotarcie zajęło tydzień, zabrałem samochód z powrotem, żeby to zainstalować. Nie mogli tego zainstalować, system wciąż jest uszkodzony. Rozmawiali z Toyotą, która dała im plik do pobrania, a następnie przetestowania na jednym ze swoich samochodów, aby upewnić się, że działa poprawnie, zanim pobiorą go do mojego samochodu. Teraz czekam, aż dealer wróci do mnie z aktualizacją.

Właśnie odebrałem nowego CHR GS Sport.
Ponieważ wersja mapy wydawała się być z kwietnia 2022 roku, spróbowałem aktualizacji map na ekranie nawigacji, ale otrzymałem komunikat "Skontaktuj się z dealerem".
Skontaktowałem się z dealerem, który powiedział, że powodem tego komunikatu jest brak nowych aktualizacji. 1 rok i brak aktualizacji?
Czy była nowa wersja od kwietnia 2022 roku?
P.S.: dziękuję za informacje o aktualizacji USB.

Discussion starter · #23 ·
Jesień 2022 to aktualna, najnowsza aktualizacja map bazowych, jak pokazano na pierwszej stronie tego wątku.

Pobieranie mapy na pamięć USB odbywa się za pośrednictwem komputera PC, na którym jesteś zalogowany do swojego konta My T - nie można zaktualizować map bazowych bezprzewodowo, ponieważ pobranie zajmuje około 21 GB.

Wielu dealerów Toyoty / Lexusa nie rozumie procedury aktualizacji map bazowych tych jednostek Smart Connect.

Jeśli zalogujesz się do Mytoyota na komputerze i przejdziesz do sklepu internetowego, zobaczysz plik do pobrania, jest on darmowy, ale musisz dodać go do koszyka itp.

Aktualizacja mapy Smart Connect Plus - dużo zamieszania.
Próbując zaktualizować mapę, z i bez pobierania mapy przez USB, otrzymuję komunikat "Problem z aktualizacją mapy, skontaktuj się z dealerem". Dealer twierdzi, że ten komunikat oznacza, że ​​żadna aktualizacja nie jest dostępna. Moja obecna wersja mapy to kwiecień 2022. Jest nowa wersja z sierpnia 2022. Co więc naprawdę oznacza ten komunikat?

Czy pobrałeś, a następnie rozpakowałeś plik aktualizacji mapy na swój komputer?

Używasz urządzenia z systemem Windows LUB Apple?
Komputer z systemem Windows 11. Podobnie jak w przypadku poprzednich CHR (które działały OK) - pobrano, rozpakowano i skopiowano do USB3 w pełni sformatowanego FAT32. Cokolwiek robię, otrzymuję komunikat "Problem z aktualizacją mapy, skontaktuj się z dealerem". Dealer twierdzi, że wynika to z faktu, że mam zainstalowaną najnowszą mapę - kwiecień 2022 r.

Discussion starter · #30 ·
Problem z aktualizacją mapy, skontaktuj się ze swoim dealerem. To domyślna odpowiedź, gdy system nie widzi aktualizacji na pendrive.

Jak wygląda struktura plików na Twoim pendrive?
Oto moja poniżej, a aktualizacja działała idealnie.

Cześć Forkingabout1978, czy użyłeś go tak jak na górnym zdjęciu, gdzie widać tylko MAPUPDATE, czy też użyłeś go tak jak na drugim zdjęciu z rozwiniętym folderem?

Discussion starter · #32 · (Edited)
Cześć Forkingabout1978, czy użyłeś go tak jak na górnym zdjęciu, z widocznym tylko MAPUPDATE, czy też użyłeś go tak jak na drugim zdjęciu, z rozwiniętym folderem?
Na górnym zdjęciu widać, jak powinien wyglądać pendrive po podłączeniu do komputera.

Jeśli następnie rozwiniesz strukturę plików, będzie ona wyglądać jak na drugim zdjęciu.

Nazwałem ten pendrive UPDATE (mam wiele pendrive'ów).

Jeśli poprawnie przygotujesz pendrive, aktualizacja powinna zadziałać po podłączeniu do portu USB w pojeździe.

Upewnij się, że masz gotowy klucz licencyjny, ponieważ pojazd poprosi o niego.

Pierwsze zdjęcie pokazuje, jak powinien wyglądać pendrive po podłączeniu do komputera.

Jeśli następnie rozwiniesz drzewo struktury plików, będzie wyglądać jak na drugim zdjęciu.

Nazwałem ten pendrive UPDATE (mam wiele pamięci USB).

Jeśli poprawnie przygotujesz pendrive, aktualizacja powinna działać po podłączeniu do portu USB pojazdu.

Upewnij się, że masz gotowy klucz licencyjny, ponieważ pojazd poprosi o niego.
Gotowe: Dziękuję za pomoc.
Jedynym wkładem, jaki mogę wnieść, jest to, że oryginalny plik do pobrania musi zostać wyodrębniony bezpośrednio na USB.

Pomyślałem, że pomocne będzie podzielenie się moim doświadczeniem po pomyślnym zainstalowaniu tej aktualizacji. Wielkie podziękowania dla forkingabout, ponieważ nie wytrwałbym bez ich wkładu.

Pomyślnie pobrałem aktualizację ze sklepu Toyota e-store, ale potem napotkałem przeszkodę w postaci tego komunikatu o błędzie z jednostki multimedialnej mojego C-HR Design spec z 2022 roku:

Image

Po wielu eksperymentach z różnymi dyskami USB, formatami i strukturami plików, otrzymasz powyższy komunikat, jeśli dysk USB nie jest poprawnie sformatowany z prawidłową strukturą plików. Jak zawsze w technologii informacyjnej, diabeł tkwi w szczegółach.
Mój problem polegał na tym, jak sformatowałem dysk USB. Został sformatowany do FAT32 zgodnie z instrukcjami Toyoty i doświadczeniem forkingabout, ale dla mnie znalazłem pewien szczegół, który po zmianie umożliwił pomyślne przeprowadzenie aktualizacji.
Spójrz na to zdjęcie z instrukcji Toyoty:
Image

Zdjęcie z instrukcji Toyoty pokazuje dysk USB o pojemności 16 GB, podczas gdy tekst mówi o dysku USB o pojemności 32 GB. Niezgodność, która moim zdaniem była główną przyczyną mojego problemu. Musisz użyć dysku 32 GB. Jednak system Windows stworzył dla mnie tutaj problem. Kiedy sformatowałem mój dysk 32 GB do FAT32 z ustawieniami domyślnymi, moja próba aktualizacji ciągle kończyła się niepowodzeniem. Następnie prześledziłem wszystkie moje kroki i zauważyłem następujące.
Kiedy sformatowałem mój dysk 32 GB, system Windows FAT32 użył domyślnego rozmiaru alokacji plików wynoszącego 16 kilobajtów. (Sprawdzając na stronie pomocy technicznej Microsoft, 16K to domyślna wartość dla dysków 32-64 GB). Jak widać, różni się to od instrukcji Toyoty pokazanej powyżej, która używa rozmiaru alokacji plików wynoszącego 8192 bajty (domyślna wartość Microsoft dla dysków 16 GB).
Kiedy zmieniłem rozmiar alokacji plików formatu na 8192 bajty, sformatowałem mój pendrive 32 GB, załadowałem pliki aktualizacji na dysk, samochód rozpoznał dysk USB i aktualizację pliku. 30 minut później. Ta Dah!

Nie wiem, czy dotyczy to mnie, pendrive'ów, których używałem, czy mojego samochodu.
Przepraszam za długi post, ale może pomóc komuś innemu - więc napisz, jeśli Ci pomoże.

To rzeczywiście wspaniałe odkrycie! To bezcenne, że ustaliłeś rozmiar alokacji plików!
Ponieważ kilka takich głupich systemów lata wokół, używam nieco innej logiki.
1. Jaki jest rozmiar pliku(ów), które muszę zapisać na pendrive? xyz MB/GB.
2. Utwórz partycję nieco większą niż ten rozmiar. Sformatuj ją jako FAT32.
3. Skopiuj pliki.
4. Gotowe z uaktualnieniem.

Miałem jeden 16G i to działało za każdym razem. Ale zgubiłem go, jestem pewien, że jest gdzieś w domu, ale był mały i trudno go znaleźć.
Te duże, które mam (256G i 512G)...każdy system operacyjny sformatuje go na swój sposób i najprawdopodobniej nie zadziała.
Zatem mała partycja to moje obejście.

Aha, i od czasu do czasu potrzebne jest pełne formatowanie. Mają tendencję do psucia się, a szybkie formatowanie nie pomoże. Zajmuje to czas, ale oszczędza bólu głowy.

Mam teraz nową jednostkę zamontowaną w ramach gwarancji, wszystko działa jak należy, z wyjątkiem aktualizacji mapy, dealer był w stanie pobrać najnowszą aktualizację mapy, ale nie był w stanie załadować jej do samochodu. Zamierzają porozmawiać o tym z Toyotą.

Dobry post! Obecnie przygotowuję pendrive'y do aktualizacji dla mojego C-HR i dla Corolli. Przetestujmy więc te ustawienia.
Oba to pendrive'y Kingston DT50 32GB, sformatowane w FAT32 i w 8192 bajtach.
Ciąg dalszy nastąpi..

• Like
Reactions: Chatter
...

Kiedy zmieniłem rozmiar alokacji pliku na 8192 bajty, sformatowałem mój pendrive 32 GB, załadowałem pliki aktualizacji na dysk, samochód rozpoznał pendrive i aktualizację pliku. 30 minut później. Ta-Dah!
Przetestowano na obu typach Touch2 i działa jak urok!

• Like
Reactions: gonefishing
21 - 40 of 40 Posts