Toyota C-HR Forum banner

Ładowanie C-HR PHEV

1 reading
2.3K views 23 replies 6 participants last post by  tiffy  
#1 ·
Może to być interesujące dla niektórych właścicieli PHEV.

Image

Charakterystyka ładowania mojego C-HR PHEV przy użyciu "Granny Charger" monitorowana za pomocą mojego Shelly EM Power Monitor, przedstawiona graficznie w Home Assistant.

Samochód wskazywał 40% naładowania i 3,2 mil EV pozostało przed rozpoczęciem ładowania.
Czas ładowania wynosił 4 godziny, 57 minut.
Całkowita zużyta energia wyniosła 10,89 kWh.
Całkowity koszt, 3,16 £ przy mojej taryfie 29,06 p/kWh.

Redukcję prądu/mocy "prawie na końcu ładowania" można zobaczyć na wykresach.
Spadki prądu/mocy w dół są, jak przypuszczam, związane z temperaturą akumulatora, są realne, częstotliwość odświeżania wykresu wynosi 1 minutę.

Przewidywane mile EV wynoszące 46,8 pokazane na końcu ładowania, oczywiście bez użycia ogrzewania lub klimatyzacji, co obniży kilka mil.
Przy obecnych cenach w mojej okolicy 3,16 £ kupi 2,5 litra benzyny, co oczywiście przełoży się na inny osiągalny przebieg dla różnych pojazdów/kierowców, ale prawdopodobnie nie 46,8 mil:)

Prawdopodobnie bardzo uproszczony pogląd na porównanie HEV/PHEV, z pewnością nienaukowy, moje dwa poprzednie Toyoty to HEV, C-HR i Yaris Cross, mam PHEV dopiero od połowy lutego, do tej pory bez żalu.

#2 ·
Ciekawe liczby

Mój duży problem z samochodami elektrycznymi lub hybrydami typu plug-in polega na tym, że chociaż 3,16 funtów daje 43,6 mil (odejmij początkowe ładowanie na starcie), zajęło to prawie 5 godzin… Wystarczyłoby 2-3 minuty, aby napełnić zbiornik od zera

Ponadto w rzeczywistości włączone będzie ogrzewanie, radio, klimatyzacja lub cokolwiek innego, więc zakładam, że nastąpi kolejna redukcja zasięgu?

#3 ·
Więc myślę, że dostajesz odpowiednik około 90 mpg, ale bez ogrzewania, klimatyzacji, radia, świateł itp.? Mój hybrydowy samochód ładujący się sam w rzeczywistych warunkach jazdy nigdy nie spada poniżej 50 mpg i może, jeśli jest prowadzony ostrożnie i w ruchu miejskim, osiągnąć 90 mpg (nie często, ale może to zrobić) z ogrzewaniem, podgrzewanymi siedzeniami, radiem, klimatyzacją, światłami itp. zatankowanie zajmuje mniej niż 5 minut. To była naprawdę przydatna informacja, zostanę przy moim hybrydowym samochodzie ładującym się sam, nie sądzę, żeby samochody elektryczne były już gotowe👍

#4 ·
Dzięki za opublikowanie tego, interesujące jest zobaczenie spadku.

Całkowity koszt, £3.16 przy mojej konkretnej taryfie 29.06 p/kWh.
Powinieneś poszukać lepszej taryfy. Standardowa taryfa zmienna wynosi 27,33 p.
Zazwyczaj ładuję swój samochód w nocy za około 15 p/kWh na Octopus Agile. Chętnie podam link polecający ;) 50 £ za osobę.
(lub prawie nic, jeśli robię to w słoneczny dzień z paneli słonecznych).

#5 ·
Dzięki wszystkim za komentarze:

@Huey:
5 godzin do pełnego naładowania.
Tak, to oczywiście przy użyciu domowej ładowarki "granny", oczywiście mam możliwość korzystania z komercyjnych ładowarek o wyższym tempie, ale byłoby to z pewnością przy wyższej taryfie.
Z silnikiem 2 ltr. na pokładzie, który zadowalająco pracuje w trybie HEV, jeśli zostanie wybrany, nie widzę powodu, aby nie ładować w domu.

Ponieważ mam pojazd dopiero od połowy lutego i jak dotąd nie mam powodu, aby korzystać z klimatyzacji, mogę tylko skomentować ogrzewanie, które podczas użytkowania odejmuje 2 mile od przewidywanego przebiegu EV.
Inne pomocnicze urządzenia 12 V o niskim natężeniu prądu, takie jak radio, wydają się mieć bardzo niewielki wpływ na akumulator trakcyjny i nie odejmują od przewidywanego przebiegu EV podczas użytkowania.
Tak, akumulator HV ładuje akumulator 12 V za pośrednictwem falownika/konwertera, ale wpływ jest minimalny.

@Xan:
Odnośnie doświadczeń z moimi dwoma poprzednimi HEV.
Zawsze jeździłem z myślą o ekonomii, niektórzy mówią jak "stara kobieta", niewzruszony, gdy BMW i Audi migają obok, zawsze używałem trybu E.
Zapisuj całe kupione paliwo w porównaniu z przebiegiem, aby obliczyć mpg w całym okresie posiadania.
C-HR 1.8 ltr. Design HEV, ponad 3 lata użytkowania, zarejestrowano 50,28 mpg.
Yaris Cross 1.5 ltr. AWDi HEV, ponad 1,5 roku użytkowania, zarejestrowano 48,77 mpg.
Tak, byłem trochę zaskoczony ekonomią Yaris Cross w porównaniu do C-HR, niektórzy mówią, że to z powodu AWDi, chociaż nigdy tak naprawdę nie używałem tej funkcji?

@Seanc:
Mieszkając w Irlandii Północnej, wybór dostawcy energii elektrycznej jest znacznie bardziej ograniczony, mniejszy wybór niż na kontynencie.
Przyjrzałem się taryfom nocnym, poza szczytem, ale stwierdziłem, że wszyscy dostępni dostawcy podnoszą stawkę dzienną o 5p/kWh, a większość dodaje również opłatę dzienną, dla mojego ograniczonego zużycia nocnego byłoby to przeciwwskazane.
Myślałem również o energii słonecznej, panelach fotowoltaicznych i akumulatorze, ponownie, koszt byłby zbyt wysoki i nie mógłby być uzasadniony tylko dla mojego zapotrzebowania na ładowanie PHEV.

Będąc na emeryturze, mam bardzo niskie zapotrzebowanie na przebieg, ładuję samochód tylko raz w tygodniu, jeżdżę wyłącznie na EV, z wyjątkiem sporadycznych przyspieszeń na rondzie itp., nigdy nie dodawałem paliwa poza uzupełnieniem w dniu, w którym odebrałem samochód, nadal jest pełny:)

#6 ·
@tiffy
” Ponieważ mam ten pojazd dopiero od połowy lutego i jak dotąd nie miałem powodu, aby używać klimatyzacji “

Zostawiam klimatyzację włączoną przez cały czas, włącza się w słoneczne dni i robi swoje.

Lepiej na dłuższą metę, ponieważ zapobiega wysychaniu uszczelek i potrzebie sprzedaży dodatkowej usługi u dealera podczas serwisu 😜

#7 ·
@tiffy
” Ponieważ mam ten pojazd dopiero od połowy lutego i jak dotąd nie mam powodu, aby używać klimatyzacji „

Zostawiam klimatyzację włączoną przez cały czas, włącza się w słoneczne dni i robi swoje.

Lepiej na dłuższą metę, ponieważ zapobiega wysychaniu uszczelek i potrzebie sprzedaży dodatkowej u dealera podczas serwisu 😜
Ja też - uruchamiam ją cały czas, o wiele lepiej dla uszczelek systemu, a także osusza powietrze w kabinie 👍

#8 ·
Uczciwy komentarz na temat użycia klimatyzacji.
Oczywiście włącza się do odparowywania, ale prawdopodobnie niezbyt często w moim przypadku, ponieważ samochód zawsze stoi w garażu, latem lub zimą.

Byłem mile zaskoczony wydajnością ogrzewania kabiny, znacznie szybciej się nagrzewa niż w moich poprzednich HEV, które oczywiście wykorzystywały silnik jako źródło ciepła.
W trybie pełnego EV pompa ciepła jest naprawdę szybka i skuteczna.

#10 ·
@charliepie: Nie jestem jeszcze gotowy na pełny samochód elektryczny, infrastruktura ładowania tutaj w Irlandii Północnej wciąż pozostaje daleko w tyle za kontynentem, dłuższe podróże musiałyby być bardzo starannie zaplanowane.
Niemniej jednak, długie podróże samochodem dla mnie i żony, będąc na emeryturze, są teraz bardzo rzadkie, jeśli/kiedy zdecydujemy się na pełny samochód elektryczny, przewiduję zamontowanie (właściwego) punktu ładowania w domu, co najlepiej odpowiadałoby naszym potrzebom.
Oczywiście mógłbym wtedy uzasadnić zmianę taryfy za energię elektryczną na ładowanie poza godzinami szczytu.

Mamy tu w Irlandii Północnej dużo szczęścia, ponieważ „seniorzy” mają pełne bezpłatne przejazdy autobusami i koleją w całej Irlandii, co jest bardzo dobrym powodem, aby korzystać z transportu publicznego, gdy tylko jest to możliwe:)

Obecnie postrzegam PHEV jako logiczny krok pośredni dla naszych szczególnych potrzeb między HEV a pełnymi samochodami elektrycznymi, jak dotąd absolutnie bez żalu, ale to wciąż bardzo wczesne dni.

#12 ·
Obecnie postrzegam PHEV jako logiczny pośredni krok dla naszych szczególnych potrzeb między HEV a pełnymi EV
To samo dotyczy mnie.
Cieszę się, że mogę jeździć na prądzie po krótkich miejskich trasach, ale wiem, że mam 430 mil HV jako zapas z 5-minutowym tankowaniem na stacji benzynowej.
Regularnie używam silnika benzynowego, ponieważ jest to również dobra zabawa w GR sport.
Nigdy jeszcze nie pojawiło się ostrzeżenie o cyklu czyszczenia, ponieważ nie używałem silnika wystarczająco często.

#13 ·
Odkąd od lutego religijnie rejestruję dane ładowania od zakupu samochodu, próbuję teraz skompilować je w najbardziej informacyjnym formacie. Mam rozsądną wiedzę i doświadczenie z MS Excel, ale na pewno nie jestem ekspertem, Excel jest zwykle moją preferowaną aplikacją do takich zadań.

Jestem skłonny do jazdy samochodem w trybie "Auto EV" po mieście i w trybie "EV" na dłuższych trasach, więc zawsze jest jakieś zużycie benzyny, całe dodane/pozostałe paliwo jest również rejestrowane w każdym punkcie ładowania.

Uważam, że aplikacja mobilna Toyoty jest naprawdę przydatna, w moim przypadku na telefonie z systemem Android, w odniesieniu do zbierania danych, w połączeniu z moim monitorem ładowania w Home Assistant jest wiele danych, które staram się przedstawić w najlepszym możliwym formacie.

Wszelkie sugestie mile widziane.

#16 ·
@charliepie
Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie.

Pełny tryb EV jest dostępny, gdy akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności ładowania, teoretycznie silnik spalinowy nigdy nie będzie wymagany, jednak stwierdziłem, że przy gwałtownym przyspieszaniu, włączaniu się do ruchu na rondzie w dużym natężeniu ruchu itp. silnik się włącza.

W trybie auto EV, który można wybrać ręcznie, ponownie tylko wtedy, gdy akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności, silnik spalinowy włącza się znacznie częściej i w znacznie mniejszych okolicznościach.
Po ręcznym wybraniu, wybór jest zapamiętywany, tj. przetrwa start/stop pojazdu.
Jeśli akumulator trakcyjny rozładuje się do 30%, powróci do trybu HEV.

W trybie HEV działa jak normalny hybrydowy, będzie próbował jechać tylko na akumulatorze trakcyjnym przez krótkie okresy przy niskich prędkościach, tak jakby akumulator trakcyjny miał znacznie mniejszą pojemność, tj. jak normalny hybrydowy.
W tym trybie następuje znaczne zwiększenie procesu ładowania regeneracyjnego i jest to tryb, który wybrałbym na dłuższe podróże, drogi dwujezdniowe, autostrady itp.
Z pamięci, pojazd powraca do pełnego EV lub auto EV, jeśli zostało to wcześniej wybrane po zatrzymaniu/uruchomieniu, pod warunkiem, że akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności.

Dostępny jest inny tryb wybierany ręcznie, „ładowanie akumulatora”, w którym silnik spalinowy pracuje w sposób ciągły, aby naładować akumulator trakcyjny.
Nigdy nie używałem tego trybu, więc nie mogę go bardziej rozwinąć, tylko krótko przejrzałem go w instrukcji obsługi.

To jest moja interpretacja trybów jazdy PHEV na podstawie doświadczenia i w odniesieniu do instrukcji pojazdu, jeśli coś pomyliłem, z przyjemnością zostanę poprawiony.

Przygotuję listę danych, które rejestruję i chcę wizualizować.
Nie wiem, czy zauważyłeś pierwszy post w tym wątku, w którym zużycie kWh i koszt ładowania byłyby z pewnością istotnymi danymi.
Mam również dane dotyczące całkowitego zużycia paliwa/MPG w moich dwóch poprzednich Toyota HEV, które byłyby interesujące do porównania z względną lub długoterminową ekonomią PHEV/HEV.

#17 ·
@charliepie
Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie.

Pełny tryb EV jest dostępny, gdy akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności ładowania, teoretycznie silnik spalinowy nigdy nie będzie wymagany, jednak stwierdziłem, że podczas gwałtownego przyspieszania, włączania się do ruchu na rondzie w dużym natężeniu ruchu itp. silnik się włączy.

W trybie auto EV, który można wybrać ręcznie, ponownie tylko wtedy, gdy akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności, silnik spalinowy włącza się znacznie częściej i w znacznie mniejszych okolicznościach.
Po ręcznym wybraniu, wybór jest zapamiętywany, tj. przetrwa uruchomienie/zatrzymanie pojazdu.
Jeśli akumulator trakcyjny rozładuje się do 30%, powróci do trybu HEV.

W trybie HEV działa jak normalny hybrydowy, będzie próbował jechać tylko na akumulatorze trakcyjnym przez krótkie okresy przy niskich prędkościach, tak jakby akumulator trakcyjny miał znacznie mniejszą pojemność, tj. jak normalny hybrydowy.
W tym trybie następuje znaczny wzrost procesu ładowania regeneracyjnego i jest to tryb, który wybrałbym na dłuższe podróże, drogi dwujezdniowe, autostrady itp..
Z pamięci, pojazd powraca do pełnego EV lub auto EV, jeśli zostało to wcześniej wybrane po zatrzymaniu/uruchomieniu, pod warunkiem, że akumulator trakcyjny ma ponad 30% pojemności.

Dostępny jest inny tryb do wyboru ręcznego, "ładowanie akumulatora", w którym silnik spalinowy pracuje nieprzerwanie, aby naładować akumulator trakcyjny.
Nigdy nie używałem tego trybu, więc nie mogę rozwinąć logistyki, tylko krótko przejrzalem w instrukcji obsługi.

To jest moja interpretacja trybów jazdy PHEV na podstawie doświadczenia i w odniesieniu do instrukcji obsługi pojazdu, jeśli coś pomyliłem, z przyjemnością zostanę poprawiony.

Przygotuję listę danych, które rejestruję i chcę zwizualizować.
Nie wiem, czy zauważyłeś pierwszy post w tym wątku, w którym zużycie kWh i koszt na ładowanie byłyby z pewnością istotnymi danymi.
Mam również dane dotyczące całkowitego zużycia paliwa/MPG w moich dwóch poprzednich Toyota HEV, co byłoby interesujące do porównania z ekonomią PHEV/HEV lub długoterminową.
Ciekawe informacje, dzięki za zamieszczenie👍

#18 ·
Będąc maniakiem danych, skrupulatnie rejestruję wszystkie dane dotyczące ładowania i tankowania ICE dla mojego PHEV.

Obecnie przy 21. ładowaniu od zakupu w połowie lutego, tak, na emeryturze, bardzo niski przebieg.
Co ciekawe, zauważyłem, że przewidywany zasięg EV na koniec ładowania stale wzrastał z 44,5 do 50,5 mil.
Oczywiście nie narzekam, po prostu zaskoczony :)

Mój obecny przebieg wynosi 1400.
Zużyłem zbiornik i pół paliwa, prawdopodobnie więcej niż potrzebuję, ponieważ wolę jeździć w trybie EV/Auto po mieście, co częściej uruchamia ICE, jak wspomniano wcześniej.
Używam trybu HEV tylko podczas bardzo sporadycznych dłuższych podróży.

#20 ·
@charliepie:
Tak, temperatura otoczenia może być czynnikiem.

Zawsze garażuję samochód, gdy nie jest używany, zamontowałem "ładowarkę dla babci" na ścianie w garażu obok gniazda 13A.
Będzie rzeczywiście interesujące zobaczyć, jak/czy statystyki ładowania zmienią się w okresie zimowym.

Nadal uwielbiam moje PHEV, bez żalu z powodu migracji z poprzednich HEV.
Właśnie otrząsnąłem się z szoku po rocznym podatku drogowym w wysokości 590 funtów :rolleyes:

#24 ·
@Seanc:

Tak, przeczytałem bardzo pouczającą dyskusję "Zasięg i dane mpg", która, o ile wiem, odnosi się wyłącznie do HEV, jednak prawdopodobnie nie ma powodu, by sądzić, że filozofia inteligentnego uczenia się systemu, tj. monitorowanie/uczenie się charakterystyki kierowców i dostosowywanie przewidywanego mpg, nie miałaby zastosowania również do PHEV.

Monitorując/rejestrując zgłaszane przewidywane mpg na koniec cyklu ładowania, prawdopodobnie bardzo upraszczam i nie biorę pod uwagę możliwości inteligentnego uczenia się systemu.

Jak wspomniano wcześniej, zawsze jeżdżę z myślą o "maksymalnej ekonomii", więc może to odpowiadać moim rosnącym przewidywaniom mpg, co ma sens :)